Aug 15, 2017

Microsoft Yaz Okulu

Merhabalar, Microsoft yaz okulunun 2.haftasını bitirmiş bulunuyoruz. Bende sizlere bu hafta gördüklerimizi, dinlediklerimizi, öğrendiklerimizi aktaracağım.

1.Gün

10 yıl sonra ne yapıyor olacaksınız?

cavityantac

İkinci haftanın ilk gününde Chief Evangelist olarak görev yapan Cavit Yantaç bizimleydi. Cahit bey kendi öz geçmişini anlatırken orta okulda edebiyat öğretmeninin kendilerinden istediği "10 yıl sonra ne yapıyor olacaksınız?" kompozisyonunun kariyerinde çok önemli bir rol oynadığını belirtti. Yazdığı kompozisyonun içindeki hedeflerin neredeyse hepsinin bir bir gerçekleştirdiğini söyledi. Uzun vadeli planlar yapmanın bizlere hangi engelleri aşmak gerektiğini söyleyeceğini belirtti. Bizlere de bu tavsiyeyi verdi.

İlk gün eğitimleri Yiğit Özaksüt ile devam etti. Xamarin eğitimi ile başladık. Mono Framework'e biraz değindi. Eğitimde görmüş olduğumuz faydalı linkleri yine aşağıda vereceğim.

sercanuslubas

Günün sonunda Sercan Uslunbaş bizimleydi. Kendisi yaklaşık 6 yıl kadar Apple şirketinde Image Processing üzerine çalışmış. Daha sonra kendi şirketini kurmuş. Etkileyici bir kariyere sahip olan Sercan Bey daha sonra sorularımızı yanıtladı. Günü böyle tamamlamış olduk.

2.Gün

"İnandığınız şeyleri davaya dönüştürün."

İkinci gün Turkcell Eski Genel Müdürü Selen Kocabaş ile başladık. Etkileyici bir konuşma yaptı. İnandığımız şeyleri davaya dönüştürme ve onun için mücadele etmenin çok daha önemli olduğunu belirten Selen hanımın konuşmasından aklımda kalanlar bu mücadele için belirlediği 5 düsturu oldu;

  • İste!, Ne yapıyorsan, tutkuyla yap.
  • Her şey emek ister, Çalış, çok çalış.
  • Karşındakini tanı, onu 'özel' hissettir.
  • Öğrenmeye aç ol.
  • Zamanını ve enerjini iyi yönet

ibrahim-kivanc

Eğitimlerimiz İbrahim Kıvanç ile devam etti. Bizlere chatbotları anlattı ve örnekler ile pekiştirdi. Chatbotlar bana hem eğlenceli hemde kolay geldi. İbrahim hocanın eğitim içerisinde verdiği faydalı linkler yine aşağıda.

İbrahim hocayı eğitimden sonra sahneyi geçen seneki yaz okulunda başarı gösteren Barış Ceviz ve Ahmet Emre Ceylan'a bıraktı. Kendi bildiklerini ve startup deneyimlerini anlattılar.

Son olarak tekrar Engin Polat bizimleydi. Kendisi ile yine eğlenceli bir eğitim geçirdik. Bizlere Web Api ve beraberinde özellikle istenen bazı konuları anlattı.

3.Gün

gamze-cuhadaroglu

Danone Genel Müdürü Gamze Çuhadaroğlu bizimleydi. İş dünyasında topluma, doğaya, bireye değer veren şirketleri seçmemiz konusunda tavsiyeler verdi.

Güne Koray Kocabaş'ın Big Data sunumu ile devam ettik. Çok faydalı bir eğitim oldu. Yemeksepeti'nin eski çalışanı olan Koray Kocabaş şuan Hürriyet'te çalışıyor.

Veri toplarken nasıl analiz yapıp bize lazım olan veriyi toplamamız gerektiğini örnekler vererek anlattı. Örneklerine çikolata satan bir e-ticaret sitesinden başlayan Koray hoca yanında getirdiği çikolatalardan dağıtmayı da unutmadı. :)

Whatsapp API ile yaptığı hangi numaranın ne zaman çevrim içi olup olmadığını gösteren konsol uygulaması ile kimlerin birbirleri ile konuştuğunu tespit etmenin mümkün olduğunu gösterdi.

Örneklerinden en çok ilgimi çeken House of Cards dizisi oldu. Netflix tarafından yazılıp çekilen bu filmde Netflix insanların hangi konularda ilgisini çekeceği konusunda iyi bir araştırma yapmış. Bu araştırmanın sonucunda siyaset, entrika gibi konuların daha çok ilgi çektiğini tespit etmişler. Bununla kalmayıp en çok hangi yönetmenin izlendiğini, hangi oyuncunun izlendiği gibi bilgileri de elde edip bunları kullanarak bu diziyi yapmışlar.

Verdiği örneklerde bizlere elde edilen verinin işlenip anlamlı hale getirilmesinin çok daha değerli olacağını belirtti.

Yine Koray hocamızın eğitiminden kalan faydalı linkleri aşağıda bulabilirsiniz.

Koray hocadan sonra Abdullah Altıntaş bizlerleydi. Azure Event Hub Click Stream ve Stream Analtics eğitimleri verdi. Çok güzel bir eğitimdi.

Son olarak Ufuk Tarhan bizimleydi. Dünyanın en iyi 25 fütüristinden biri olan Ufuk hanım bizleri geleceğe gönderip getirdi resmen. Teknolojinin nasıl geliştiğinden bahsederek başlayan Ufuk Hanım, gelecekte bizleri neler beklediğinden, nasıl hazırlanmamız gerektiğinden bahsetti. Kendisini takip etmenizi tavsiye ederim.

4.Gün

Dördüncü güne Işıl Hasdemir ile başladık. Ses, video, veri dönüşümü ile ilgili işler yapan Işıl hanım, aynı zamanda hayatında spora da çok yer vermiş. Bizlere ağırlıklı olarak takım çalışmasının önemli olduğunu, iyi bir network kurmamız gerektiğini, hiç bir zaman ben oldum dememek gerektiğini (bkz:ikarus), hata yapmaktan korkmamamız gerektiğini vurguladı.

Emrah Uslu ile eğitimlerimize devam ettik. IaaS, Paas ve SaaS Servislerinden bahsetti. Yine çok faydalı eğitimlerden biri olan bu eğitimde. Azure'un Logic App, Cognitive Services, Function App gibi servislerini kullanarak atılan twitin içeriğinin olumlu veya olumsuz olup olmadığını kontrol eden ve e-posta olarak bildiren bir akıllı servis yaptık. Bir çok kişiyi heyecanlandıran bir eğitim oldu.

Son olarak Pegasus'un CEO'su olan Mehmet Nane bizimleydi. Bizlere verdiği tavsiyelerden birkaçı;

  • Çok çalışmak
  • Hedeflerini belirlemek
  • Farklı olmak
  • İyi ilişkiler kurmak
  • Heyecanlı olmak

Yaptığımız işlerde olmazsa olmazlardan biri adil olmak olduğunu belirten Mehmet Bey'in konuşması ile günü tamamladık.

5.Gün

İkinci haftanın son günü konuşmacı Kürşat Gök ile başladık, bizlere okurken part-time (kendi işimiz ile ilgili) çalışmamız hakkında tavsiye verdi. Bunun bizim için ileriye dönük çok güzel olacağını söyledi. İyi bir network kurmanın öneminden bahsetti.

Bu konuşmadan sonra Osman Seçkin Karabaş bizimleydi ve Azure Mobile App servisini kullanarak nasıl mobil uygulama yapacağımızı uygulama ile gösterdi. Faydalı bir eğitimdi.

Öğle arasından sonra kendi sunumlarımızı yaptık.

Son olarak Mustafa Acungil bizimleydi. 24 Kariyer Tuzağı adlı kitabın yazarı olan Musafa Acungil "Dinlediklerinizi davranışlarınıza dönüştürün." tavsiyesini verdi.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Faydalı Linkler

Xamarin

Machine Learning

Kitap

Botlar

  • Botpoet - Botlarda şiir yazabilir :)
  • Botlist.co - Çeşitli alanlarda yapılan botlar
  • botframework - Yapılan botları görebilir, kendi botunuzu yapabilirsiniz.
  • Github Microsoft - Microsof'tun Github örnek botlarını bulunduğu hesabı

Doğal Dil İşleme

Eğitim